Zjeść w domu czy na wynos? Świadczymy usługi cateringowe dla firm – serwis gastronomiczny jest bardzo popularny. Poszczególne firmy konkurują produktami, które są korzystne, szerokie i dopasowane do indywidualnych potrzeb. Kiedy więc zależy nam na doborze odpowiedniego cateringu dla naszej firmy, mamy wiele możliwości, ale jednocześnie sprawia to, że znalezienie najlepszej oferty jest bardzo czasochłonne i trudne.
Najtrudniejsze są wybory cateringowe dla przedstawicieli dużych firm, którzy potrzebują znaleźć firmę cateringową, która jest w stanie przygotować posiłki dla dużej liczby pracowników. Wymaga świetnej organizacji pracy. Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy cateringowej? Skąd znasz dobrą firmę? Jak przygotować się do spotkania z przedstawicielem firmy cateringowej? Kilka wskazówek poniżej.
Jak wybrać firmę cateringową?
Idealna firma cateringowa to taka, która ma dużą elastyczność w wyborze menu. Rodzaj posiłku powinien być jednym z głównych czynników decydujących. Chodzi nie tylko o możliwość wyboru dań z różnych krajów, ale również o możliwość dostosowania się do preferencji pracowników. Wybierając dietetyczne posiłki powinniśmy brać pod uwagę ewentualne alergie pracowników oraz ich nawyki żywieniowe, takie jak brak mięsa w diecie.
Drugim ważnym punktem, na który musimy zwrócić uwagę, jest jakość serwowanych posiłków. Większość firm cateringowych oferuje możliwość skosztowania poszczególnych dań przed podpisaniem umowy. Powinniśmy skorzystać z tej okazji. Pomoże nam to ocenić umiejętności szefa kuchni. Niepokój budzą również produkty używane do samodzielnego przygotowania posiłków. Oczywiście nie możemy zweryfikować, czy wszystkie produkty są świeże, ale jeśli firma cateringowa twierdzi, że korzysta z produktów od małych dostawców i lokalnych rolników, może to oznaczać, że dostajemy świeżą, wysokiej jakości żywność.
Należy również zwrócić uwagę na organizację samej firmy restauracyjnej. Jeśli pracownicy są na czas, dobrze przygotowani do rozmów i podają jasne wytyczne dotyczące świadczonej przez siebie usługi oraz potrafią dokładnie określić, jakich informacji od nas oczekują (liczba gości, charakter imprezy, wyznaczniki żywieniowe), możemy uzyskać dobrą sen nocny. Wskazuje, że firma jest profesjonalną firmą cateringową. Z drugiej strony, jeśli pojawią się niedopowiedzenia i kwestie organizacyjne, może to oznaczać, że pracownik nie jest odpowiednio przygotowany do pracy.
Ważna jest również przejrzystość finansowa. Firmy cateringowe powinny dokładnie określić koszt cateringu oraz, w przypadku świadczenia usług dodatkowych, ich koszty (wynajem, sprzątanie lub przygotowanie dekoracji) po otrzymaniu wszystkich naszych wskazówek. Nikt nie chce być w kłopotliwej sytuacji, gdy ceny posiłków są wyższe niż budżet danej firmy. O ile nie jest to duży problem w przypadku pojedynczego wydarzenia, to taka sytuacja przy stałym zamówieniu może spowodować poważniejsze komplikacje dla firmy.
Catering dla firmy – ceny
Trudno określić standardowe ceny posiłków na imprezach firmowych. Na koszty składa się wiele czynników, poczynając od konkretnych dań na stole, poprzez liczbę gości, rodzaj dekoracji i możliwych dekoracji stołu, a także reputację firmy cateringowej i jej szefa kuchni. Oczywiście wyjątkowo tanie oferty należy brać z przymrużeniem oka, gdyż może to oznaczać oszczędności na jakości produktu dla danej firmy. Jak wszyscy wiemy, dobre, smaczne posiłki nie są tanie. Tak samo jest, jeśli chcemy zjeść coś niezwykłego. W przypadku dużych zamówień przy dużej ilości osób możemy liczyć na niewielkie rabaty. Tak samo jest, jeśli regularnie korzystamy z tej samej firmy cateringowej.
Cena może również zawierać dodatkowe usługi, takie jak dekoracja stołu, eleganckie sztućce czy profesjonalna obsługa podczas imprezy. Tego typu usługi dodatkowe powinniśmy również wziąć pod uwagę przy planowaniu budżetu na duże imprezy pracownicze. Jeśli nie stać nas na wysokie koszty imprezy służbowej, warto wybrać dobrą firmę cateringową i zamówić tylko ciepły posiłek, ale jest to o wiele bardziej skomplikowane niż wybór dużej ilości jedzenia ze średniej półki.
Catering Firmowy – alkohol
Przyjęcia firmowe rzadko odbywają się bez alkoholu, ale mimo to wiele firm cateringowych nie oferuje możliwości zamówienia alkoholu lub niewielkiej ilości napojów alkoholowych. Dlatego warto rozważyć samodzielny zakup alkoholu i zatrudnienie profesjonalnego barmana. Zatrudnienie barmana na imprezę nie jest już problemem w dzisiejszych czasach. Wiele barów i koktajl barów oferuje taką możliwość, oprócz alkoholu do przygotowania wyrafinowanych napojów.