Kwas Askorbinowy, czyli inaczej witamina C jest konieczna do właściwego działania całego ludzkiego organizmu. Nie tylko wykazuje ona duży wpływ na odporność, ale także uszczelnia krwionośne naczynia oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Warto dowiedzieć się, jaką rolę pełni ta witamina, gdzie ją znajdziemy oraz czym grożą jej nadmierne albo zbyt małe ilości.
Jaką rolę w organizmie odgrywa witamina C?
Witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym, jest związkiem koniecznym do funkcjonowania żywych organizmów. Jej właściwości od bardzo dawna wykorzystywane są w świecie medycyny, niemniej jednak znalazła ona również zastosowanie w kosmetyce. Witamina C, potrafi bardzo dobrze wspierać naszą odporność, a poza tym stanowi idealny przeciwutleniacz, poprawia pracę układu krążenia, jak również zwalcza wolne rodniki.
Pośród najbardziej istotnych funkcji, które pełni właśnie witamina C w ludzkim organizmie, wymienić należy:
- regulację produkcji kolagenu,
- obniżanie poziomu ciśnienia tętniczego krwi oraz cholesterolu,
- spowolnienie procesów starzeniowych,
- uszczelnianie oraz wzmacnianie naczyń krwionośnych,
- zahamowanie krwawienia w obrębie dziąseł, przyspieszanie procesu gojenia się ran,
- regulowanie procesów wchłaniania drobnoustrojów poprzez leukocyty.
Witamina C potrafi także wspomagać nasz organizm w schorzeniach w układzie sercowo-naczyniowym, jak i w chorobie wieńcowej, a ponadto wykazuje ona antyoksydacyjne właściwości. Za sprawą oddziaływania przeciwutleniającego kwas askorbinowy, może zwalczać tak zwane wolne rodniki, które przyczyniają się w dużej mierze do uszkodzeń w DNA, minimalizując ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Witamina C bierze również udział w biosyntezie kolagenu, czyli białka znajdującego się w tkance łącznej, rogówce oka, chrząstce, skórze, zębach czy też w kościach.
Bardzo często mówi się również, iż witamina C wspomagać może walkę z chorobami nowotworowymi. Według naukowców podawanie witaminy C wraz z przeciwnowotworowymi lekami, może przyspieszyć neutralizowanie nowotworowych komórek, jak i łagodzić uboczne efekty radioterapii czy chemioterapii.
W jakim pożywieniu znajduje się witamina C?
Największe ilości kwasu askorbinowego, znajdują się w:
- brokułach,
- brukselce,
- papryce,
- czarnej porzeczce,
- dzikiej róży.
Z dużej zawartości kwasu askorbinowego słyną także jagody camu camu, jak i acerola – dane świadczące o zawartości askorbinowego kwasu tyczą się, jednakże owoców świeżych, które w naszym kraju są trudno dostępne, albo w ogóle nie można ich kupić.
Bardzo dobrym źródłem kwasu askorbinowego, będą również warzywa oraz owoce. Największe ilości witaminy C, znajdują się w:
- kalarepie, ziemniakach, karczochach, pomidorach, zielonym groszku, kalafiorze, jarmużu, kapuście, szpinaku, cebuli,
- cytrynach, jabłkach, malinach, truskawkach, grejpfrutach, ananasach, kiwi, pomarańczach, jeżynach.
Witamina C, jest ponadto zawarta w owocach aronii, w wybranych przyprawach, takich jak chociażby kardamon, jak również w słynących z prozdrowotnych właściwości daktylach.
Objawy oraz skutki niedoborów kwasu askorbinowego
Niedobory kwasu askorbinowego spowodować mogą osłabienie naczyń włosowatych, jak i prowadzić do rozwijania się niedokrwistości. Zbyt mała zawartość witaminy C w organizmie, może przyczyniać się również do choroby zwanej szkorbutem, astmy, jak również do poważnych zmian w obrębie chrząstek czy kości.
Wśród najbardziej odznaczających się symptomów niedoborów witaminy C, trzeba wymienić:
- rozpulchnienie oraz krwawienie dziąseł,
- skłonności do pojawiania się siniaków,
- trudności w zakresie gojenia się ran,
- zapalenie oraz infekcje błony śluzowej,
- obniżenie odporności,
- bóle stawów oraz mięśni,
- szybkie męczenie się,
- ogólne osłabienie.
Przewlekłe niedobory witaminy C, mogą także sprzyjać rozwijaniu się zmian o charakterze nowotworowym oraz miażdżycy czy też wzrostowi wartości ciśnienia tętniczego.
Czym może grozić przedawkowanie kwasu askorbinowego?
Kwas askorbinowy, to substancja rozpuszczająca się w wodzie – oznacza to, iż nasz organizm jej nie gromadzi, ale wydala razem z moczem oraz potem. Dlatego też przedawkowanie tej witaminy nie jest zbyt łatwe – podczas reakcji na nazbyt wysoką dawkę, organizm znacząco ogranicza proces jej wchłaniania. Nadmierne spożycie kwasu askorbinowego może, jednak się przyczyniać do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, w tym wymiotów, nudności, bólów brzucha, wysypki skórnej oraz biegunki. Bardzo duże dawki witaminy C, mogą również zakwasić mocz, a w rezultacie powstaną kamienie nerkowe.
Witamina C – prawoskrętna czy też lewoskrętna?
Pewien czas temu w sieci można było zapoznać się z informacjami, iż lewoskrętna witamina C ma lepsze działanie od tej prawoskrętnej. Myląca okazała się być litera L w przypadku nazwy kwasu L-askorbinowego, niemniej jednak nie posiada ona choćby niewielkiego związku ze skrętnością. Należy więc mieć na uwadze, iż nie ma witaminy C lewoskrętnej – może ona być tylko prawoskrętna. Dlatego też każdy kwas askorbinowy posiada identycznie działanie i nie jest możliwy podział na ten gorszy czy lepszy.