Dziś nie jest już tajemnicą, że prawidłowe odżywianie jest kluczem do długowieczności, dobrego samopoczucia i sprawnego funkcjonowania organizmu. Jest to żywność, która wzbogaca ludzki organizm w pierwiastki śladowe niezbędne do jego życiowej aktywności i zapobiegania wielu chorobom. Dlaczego organizm potrzebuje witamin z grupy B, jaką funkcję biologiczną pełnią? Takie pytania zadają osoby, którym lekarz zaleca wyrównanie poziomu tych witamin w organizmie.
Czym są witaminy rozpuszczalne w wodzie?
Substancje te zostały odkryte przez polsko-amerykańskiego chemika Kazimierza Funka w 1912 roku. Podczas pracy w laboratorium naukowiec zidentyfikował rozpuszczalny w wodzie związek krystaliczny i nadał mu roboczą nazwę witaminy B. Było to konieczne, aby przeciwstawić go dobrze znanej już rozpuszczalnej w tłuszczach witaminie A.
Dalsze badania naukowców pozwoliły ustalić, że substancja odkryta przez Funka nie jest pojedynczym pierwiastkiem, ale kombinacją rozpuszczalnych w wodzie składników o różnym charakterze chemicznym. Łączyła ich tylko obecność azotu w strukturze cząsteczki. Lista witamin z grupy B była wielokrotnie zmieniana. Obecnie grupa obejmuje osiem substancji, z których każda ma własną nazwę. Czy można więc, odpowiedzieć na pytanie – witamina b, jaka najlepsza dla naszego organizmu?
Witaminy z grupy B zawierają osiem niezbędnych składników, z których każdy pełni swoją specyficzną rolę w ludzkim organizmie. Pomimo tego, że te substancje występują w pożywieniu, w pewnych okresach życia, po chorobie lub z powodu złej, jakości pożywienia można mieć niedobory witamin z grupy B. Z wiekiem zdolność przyswajania witamin systematycznie spada. Można wspierać się suplementami diety zawierającymi kompleks witamin B.
Dlaczego witaminy są ważne dla organizmu?
Każda z witamin z grupy B pełni w organizmie człowieka wyjątkową rolę, ale mają też właściwości ogólne. Główną funkcją witamin B jest kontrola metabolizmu komórkowego i regulacja aktywności układu nerwowego.
Korzyści z witamin z grupy B są niezaprzeczalne:
- Substancje są niezbędne do odnowy komórek
- Wspierają odporność organizmu, zwiększać ochronę przed wirusami
- Ważne dla funkcjonowania żołądka i jelit
- Uczestniczą w regulacji poziomu cukru we krwi, zapobiegając wystąpieniu cukrzycy
- Są przepisywane przy zaburzeniach neurologicznych i psychicznych w szczególności z przedłużającą się depresją, nerwicami, apatią
Witamina B ma szczególną wartość dla sportowców i wszystkich osób uprawiających sporty ekstremalne, ponieważ to ona odpowiada za prawidłową reakcję organizmu na nadmierny wysiłek fizyczny.
Jakie witaminy są najważniejsze dla organizmu człowieka?
Każdy z elementów grupy witaminy B ma swoją własną funkcję, biorąc to pod uwagę każdy może sam zdecydować, która witamina b jest dla niego najlepsza:
- Witamina B1 (tiamina). Uwalnia energię z tłuszczów, węglowodanów, białek. Występuje w dużych ilościach w gruboziarnistym chlebie, płatkach owsianych, gryce, łupinkach zbóż, zielonym groszku.
- Witamina B2 (ryboflawina). Składnik jest niezbędny dla zdrowia oczu, skóry i błon śluzowych, bierze udział we wszelkiego rodzaju reakcjach metabolicznych. Wysoka zawartość ryboflawiny znajduje się w mięsie, jajach, grzybach, orzechach, drożdżach, brokułach, podrobach (wątroba, nerki), białym pieczywie, ryżu, płatkach owsianych.
- Witamina B3 (niacyna, witamina P, witamina PP). Główną funkcją jest synteza tłuszczów i białek, aktywnie uczestniczy w procesach metabolicznych. Niacyna występuje w pokarmach takich jak: gryka, chleb żytni, buraki, mięso, grzyby, mango, ananas.
- Witamina B5 (kwas pantotenowy). Bierze czynny udział w procesach syntezy przeciwciał, przyspiesza regenerację tkanek. Można uzupełnić jej zapasy za pomocą czosnku, kaszy gryczanej, płatków owsianych, kurczaka, mleka, orzechów laskowych, podrobów (nerka, serce). Niewielka ilość jest syntetyzowana przez organizm za pomocą mikroflory jelitowej.
- Witamina B6 (pirydoksyna). Uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny, jest niezbędna do metabolizmu węglowodanów. Pirydoksyna odpowiada na regulowanie działania układu nerwowego, ponadto przyczynia się do tworzenia przeciwciał oraz czerwonych krwinek. W organizmie wytwarza ją zdrowa mikroflora jelitowa, oprócz tego witamina B6 jest bogata w orzechy, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, mięso i nabiał, szpinak, kapustę, truskawki, wiśnie, owoce cytrusowe, ziemniaki, jajka.
- Witamina B7 (biotyna). Bierze udział w uwalnianiu energii ze związków zawierających kalorie. Mikroflora zdrowego jelita zapewnia organizmowi wystarczającą ilość biotyny. Substancja występuje w minimalnych ilościach we wszystkich spożywanych produktach: orzeszki ziemne, soja, kalafior, produkty uboczne (nerki, wątroba) są uznawane za mistrzów pod względem zawartości.
- Witamina B9 (kwas foliowy). Odpowiada za tworzenie kwasów nukleinowych, leukocytów i erytrocytów niezbędnych do wzrostu i odporności. U kobiet w ciąży przyczynia się do rozwoju płodu. Można uzupełnić jego zapasy za pomocą zielonych warzyw liściastych, owoców cytrusowych, miodu, chleba pełnoziarnistego, wątroby, drożdży.
- Witamina B12 (kobalamina). Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek, odpowiada za rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Źródło – produkty pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, nabiał).
Mimo podobnych funkcji, każda z witamin B jest niezastąpiona i posiada unikalne właściwości, które tkwią tylko w niej. Ze względu na współzależność elementów grupy dietetycy zalecają branie ich razem (kompleks). Złożona kombinacja witamin z grupy B jest bardziej korzystna niż przyjmowanie każdej z nich osobno.